Doet je kind binnenkort eindexamen? Dan kan het zomaar zijn dat de stress keihard toeslaat. Bij je kind zelf, maar misschien ook wel bij jou. Want ook als ouders kan een kind dat voor zijn of haar eindexamen staat behoorlijk op de zenuwen werken.

Ieder kind is verschillend

De manier waarop kinderen zich hebben gedragen in de jaren voor hun eindexamen, voorspelt vaak al aardig hoe zij erin zullen staan als het examen echt in zicht is. Heb je een kind dat zich nooit ergens druk om lijkt te maken, en standaard op het laatste moment begint met leren? Dan is de kans groot dat hij of zij dit gedrag ook rond het eindexamen zal volhouden.

Of heb je juist een kind dat misschien wel iets té serieus met school bezig is, en altijd tot in de puntjes voorbereid is? Dan heb je er misschien ook wel ervaring mee dat dit ook niet altijd ideaal is, zeker niet als het kind de lat voor zichzelf aan de hoge kant legt en regelmatig gestrest of teleurgesteld rondloopt.

Je mag ervan uit gaan dat je kind zich rond het eindexamen ongeveer op dezelfde manier zal gedragen als in de jaren ervoor. Had je dus gehoopt dat je ‘ik heb nog een hele avond dus maak je niet zo druk’-kind nu opeens wel twee weken van tevoren zou beginnen met leren? Maak je geen illusies. Of had je gehoopt dat je serieuze kind, zeker als er al mooie cijfers op de lijst staan, nu eindelijk wat relaxter zou worden? Ook die kans is klein.

Accepteren en steunen

Het is als ouder niet verstandig om je in de laatste maanden of weken voor het examen al te veel met de leerstijl van je kind te bemoeien. Dat geeft niet alleen een hoop stress en ruzie, het kan het kind ook onzeker maken. Probeer als ouder in te zien dat je kind niet voor niks al die jaren is overgegaan en nu vlak voor de eindstreep staat, wat hij of zij doet werkt blijkbaar.

Interesse tonen, dat mag natuurlijk wel. Vraag eens met welke vakken je kind moeite heeft, bijvoorbeeld, en informeer of je het daarbij kunt helpen. Dat hoeft niet te betekenen dat je ernaast gaat zitten, zeker niet als het kind daar geen behoefte aan heeft, maar wel dat je het praktisch gezien kan helpen. Veel kinderen vinden wat extra oefenmateriaal bijvoorbeeld prettig, of juist een goede samenvatting van alle stof. Met een boekje als Samengevat Biologie hebben zij een overzicht van alle stof die zij moeten beheersen voor het examen. Dat kan rust geven. Ook een examenbundel werkt een beetje op deze manier, en is er op verschillende niveaus. Kies bijvoorbeeld voor een examenbundel VWO, zeker als je kind wat moeite heeft om de grote hoeveelheid stof die het in het hoofd moet hebben te overzien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment