Development

Werken met kinderen is voor veel mensen een droombaan. Door de speelse en onschuldige kijk op het leven worden veel mensen geprikkeld. Gelukkig zijn er veel verschillende baantjes die de mogelijkheid geven om met kinderen te werken. Dit artikel bevat een aantal opleidingen en baantjes die je zou kunnen volgen of doen als je graag met kinderen wil werken. Eigenlijk zijn alle beroepen en opleidingen met kinderen van belang in de ontwikkeling van het kind. Wil je dus echt iets kunnen betekenen voor iemands leven? Blijf dan vooral doorlezen.

Pedagogiek

Een belangrijk en voor de hand liggend voorbeeld is de opleiding pedagogiek. In de opleiding word je opgeleid tot een pedagoog en zal je de pedagogiek beoefenen. Pedagogiek is de opleiding tot het opvoeden van kinderen. Als pedagoog kan je in veel verschillende situaties en organisaties ingezet worden. Zo werken er op veel scholen pedagogen, kinderopvang, gezinshuizen of binnen particuliere organisaties om ouders advies te geven bij het opvoeden van hun kinderen.

Kindercoach

Je zou ook aan de slag kunnen gaan als kindercoach. Met de kindercoach opleiding leer je hoe je kinderen van verschillende leeftijden kan stimuleren om het beste in henzelf naar boven te halen. Je kan helpen bij grensoverschrijdend gedrag of bij zware gebeurtenissen waar kinderen mee om moeten gaan. In deze functie ben je er echt voor het kind. In tegenstelling tot pedagogiek waar je vooral nadenkt over de hulp die je ouders kan bieden.

Social work

Een bekende opleiding is de opleiding social work. Door de grote diversiteit van de opleiding is er ook voldoende mogelijkheid om met kinderen te werken binnen dit vakgebied. Denk hierbij aan de jeugdzorg, veilig thuis of bijvoorbeeld de kinderbescherming. Hierbij gaat het vooral om organisaties die het mogelijk maken om kinderen een veilige omgeving te geven om op te groeien. Als social work medewerker ben je niet zo zeer bezig met het ontwikkelen van de vaardigheden van kinderen, maar eerder met het zorgen dat ze veilig deze vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Docent

Een vrij voor de hand liggend beroep met kinderen is natuurlijk docent. Docent op de middelbare school is binnen het basisonderwijs zorgt voor een fundering waar de kinderen later op kunnen bouwen. Als docent ben je echt intensief bezig met het ontwikkelen van de vaardigheden van de kinderen. Naast de rol als docent ben je ook een belangrijk aanspreekpunt voor kinderen over overige problemen. Het kan best voorkomen dat een kind met problemen bij jou aan de bel trekt. Als docent ben je een belangrijke schakel in de ontwikkeling en het leven van kinderen.

Medewerker kinderopvang

Tot slot kan je ook nog werken bij een kinderopvang of een buitenschoolse opvang. Hier speel je een belangrijke rol voor de kinderen. Je dient verantwoordelijk te zijn en de kinderen een kans te geven zichzelf te ontwikkelen. Je bent een luisterend oor en zorgt ervoor dat ze gezellig en lief met elkaar kunnen spelen. Op die manier ontwikkelen ze belangrijke vaardigheden onder jouw toezicht.

Kortom, er zijn genoeg baantjes waarbij het contact met kinderen van belang is. Jij bent in deze omgeving een belangrijke schakel voor het kind en de ouders/verzorgers. Daarnaast is het werken met kinderen een belangrijke taak die vervuld moet worden door mensen met veel geduld, verantwoordelijkheid en een luisterend oor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment